You are here

Seussical Zpinazie 2006

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/chappin/public_html/theaterorkest2015/includes/menu.inc).

Seussical 2006

Introductie

Seussical de musical is gebaseerd op de verhalen van Dr. Seuss, onder andere bekend de Kat in de Hoed (o.a uit de film met Mike Myers) en de Grinch met zijn "Wies" (de Whos) (verfilmd als "How the Grinch stole Christmas"). Daarnaast zijn er nog tal van andere karakters: een olifant, een kangoeroe, apen, een schildpad, een adelaar, diverse junglebewoners, jagers, circusdieren, een burgemeester en zijn vrouw, een kind, een generaal en nog meer bewoners van Wie (een heel kleine wereld) te vinden in deze musical. Seussical is een vrolijke en vlotte musical. Alhoewel de karakters uit kinderboeken komen is het verhaal van de musical zeker niet kinderachtig. Leuk om te doen en voor zowel een jong (maar niet te jong) en oud publiek aantrekkelijk om naar te kijken.

Horton de olifant woont in de jungle van Nool met nog veel meer junglebewoners. Op een dag hoort hij een kind, Jojo, om hulp roepen. Hij ziet niets en Jojo blijkt een "Wie" te zijn. De Wies wonen op een stukje stof en zijn te klein om te zien. Horton en Jojo worden vrienden. De andere dieren in de jungle geloven Hortons' verhaal over de Wies niet en plagen hem ermee. Het stofje met de Wies raakt zoek en Horton gaat het zoeken. Gertrude McFuzz is een vogeltje dat een oogje op Horton heeft, omdat zij niet veel succes heeft bij Horton besluit ze bij de dokter een hele mooie staart te gaan halen. Daar krijgt ze natuurlijk later spijt van. Ze doet dit op advies van Mayzie LaBird, een extravagante, vrije vogel met haar eigen backing-group! Ondertussen is op Wie ook niet alles koek en ei. De Wies staan op het punt om oorlog te gaan voeren. Jojo komt in het leger terecht en sneuvelt bijna bij zijn eerste veldslag. Horton kan de Wies niet vinden en wordt door Mayzie overtuigd om een tijdje op haar ei te gaan zitten. Terwijl hij op het ei zit wordt hij door jagers gevangen genomen.

Een belangrijk karakter in de musical is de Kat in de Hoed. Hij is eigenlijk de spreekstalmeester in deze musical. Hij praat soms scènes aan elkaar en kan de actie zelfs stopzetten. Hij vertelt en geeft uitleg over het verhaal aan het publiek. Gertrude en Mayzie komen Horton weer tegen in het circus. Mayzie besluit om haar ei nog maar een tijdje bij Horton te laten die er trouw op zit te broeden, maar liever op zoek wil gaan naar zijn Wies. Gertrude is tot inkeer gekomen over de noodzaak van een mooie en grote staart en heeft haar eigen staart weer. Ze bekent haar liefde aan Horton en heeft ook nog "even" de Wies gevonden. Alles lijkt goed af te lopen totdat op dat moment Horton, het ei en het stofje met de Wies weer mee terug genomen worden naar de jungle van Nool. Ze beginnen een rechtzaak tegen Horton. De rechtzaak lijkt slecht af te lopen voor Horten en ook voor de Wies, die bijna gekookt worden, maar uiteindelijk loopt alles goed af. De Wies worden gehoord, het ei komt uit, Jojo en Horton zijn weer samen en Horton en Gertrude vinden elkaar. Eind goed, al goed!

De muziek van Seussical is heel afwisselend, er zijn opzwepende ensemblenummers en romantische ballades en nog veel meer. Er zijn een aantal rollen die vrij groot zijn, zonder dat er een echte hoofdrol is. De grootste rol is de Kat in de Hoed omdat hij in de hele musical vaak op het toneel is, daarna Horton, Jojo, Gertrude en Mayzie. Er zijn ook nog een behoorlijk aantal "kleinere" rollen waarvan sommigen met "eigen" liedjes (de apen bijvoorbeeld), of gedeeltes van liedjes, en ook het ensemble heeft genoeg te doen. Dit is een musical in een fantasiewereld van een kind (of van een volwassene?), en daarom erg vrolijk en kleurrijk.

Opdrachtgever

Stichting Theaterwerkgroep Zpinazie
http://www.zpinazie.com

Foto's

Foto's van deze productie zijn hier te vinden.

Uitvoeringen

De voorstellingen waren op zaterdag 1 (aanvang: 20:15) en zondag 2 april (aanvang 14:00) in de grote zaal van het Stadstheater Zoetermeer.