You are here

www.musicalsites.nl neemt een kijkje in de orkestbak

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/chappin/public_html/theaterorkest2015/includes/menu.inc).

Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?

In vrijwel elk theater zit een orkestbak. In die orkestbak zitten bij musicals muzikanten. Muzikanten die elke show de muziek verzorgen voor een musical. Iedere toeschouwer kan vanzelfsprekend zien wat er op het podium gebeurd. Dat is anders voor het orkest. Soms heeft het orkest monitors maar meestal zitten ze, zonder enig zicht op het podium, onder het podium of achter het decor.

In de tweede acte van "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer" mocht ik beneden in de orkestbak gaan zitten. Het orkest zit volledig uit het zicht voor het publiek onder het toneel in de bak. Als je daar zit kan je net zo goed een boek lezen want je ziet helemaal niets van de musical. De verantwoording rust dan helemaal op de dirigent. Het orkest gaat dus volledig af op wat de dirigent aangeeft ook al hoor je dat het verkeerd gaat. De gitaristen, Jurian en Judith, bij "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer" vertelde; dat ze heel goed kunnen horen als dingen niet helemaal goed gaan. Dan hebben ze de neiging zich aan te passen, maar dat is de tak van dirigente Jeanine.

Bij de generale was het orkest bij de muur van de bak te vinden zodat ze toch even op het podium konden kijken. Bij de première bleef iedereen geconcentreerd zitten. Het orkest dat speelde bij deze productie was afkomstig van de het Theaterorkest, dat vaker een orkest levert voor diverse soorten producties. (www.Theaterorkest.nl) Je hoort wel heel veel want de acteurs staan boven je hoofd en het geluid wordt ook versterkt in de bak zonder al te hard te staan want de muziek moet natuurlijk ook de zaal in.

Als dirigent ben je verantwoordelijk dat zowel de acteurs als het orkest tegelijk beginnen en bij een premiere is de spanning voor het orkest merkbaar. Om die reden staat de dirigent zichtbaar voor het orkest als de acteurs. Ondanks dat het orkest niets ziet spelen ze toch de sterren van de hemel. Op zich is het orkest een tikkie ondankbaar werk, maar zonder orkest geen musical. Dus is het terecht het orkest ook eens in het zonnetje te zetten.

Ik was blij dat ik even een kijkje in de keuken mocht kijken en ondanks dat het vrij donker was, hebben we toch wat plaatjes kunnen schieten.