You are here

De juiste toon voor musical The Sound of Music

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/chappin/public_html/theaterorkest2015/includes/menu.inc).

De juiste toon voor musical The Sound of Music door Waanzin

www.musicalsites.nl

Zondag 23 maart 2014: Waanzin Theater producties heeft diverse producties gespeeld zoals "Footloose" en "Aida" en dit jaar heeft men gekozen voor "The Sound of Music". Een uitstekende keuze. Van alle producties die wij mochten bekijken is dit met voorsprong de beste.

The Sound of Music is een op de gelijknamige musical van Rodgers en Hammerstein gebaseerde musicalfilm uit 1965 van Robert Wise, met Julie Andrews in de hoofdrol. Daarna is deze musical overal in de wereld gespeeld en nu ook door Waanzin TheaterProducties.

Bij binnenkomst in het theater kwam het publiek al meteen in de goede stemming omdat de foyer voorzien was van decor en attibuten uit de musical en het publiek daar tussendoor liep naar het bargedeelte. Iets wat in het Stadstheater niet mogelijk was geweest maar wel op deze locatie, Het Kwaddrant Theater.

Daarna was het tijd voor de musical waarvan de muziek uitstekend was verzorgd, het spel mooi, komisch en soms ontroerend was en de zang prima werd uitgevoerd zoals dat hoort bij "The Sound of Music". Ook de decors waren mooi gemaakt en kunstig in elkaar gezet door alle vrijwilligers die bergen werk verzet hebben bij deze productie. Als klein minpuntje kan opgemerkt worden dat de changementen te lang duurden waardoor het publiek uit het verhaal werd gehaald.

In het klooster is Maria postulante maar blijkt niet geschikt te zijn voor het leven als non en krijgt van de moeder overste de opdracht als gouvernante te werken voor de zeven kinderen van de kapitein. De kapitein regeert zijn huishouden als op een marineschip en ijzeren discipline. Daar wil Maria niets van weten. Als de kapitein afreist leert ze de kinderen weer plezier in hun leven te hebben door te zingen en muziek te maken. De kapitein komt na een paar dagen weer terug met zijn verloofde, de barones van Gaasteren en Max, en ontsteekt in woede als hij merkt dat Maria zijn ijzeren disciplineregels niet opvolgt maar de kinderen hem met muziek verwelkomen. Dit is echter het begin van de verandering in het karakter van de kapitein en de verbetering in de verhouding met zijn kinderen en Maria.

De sluimerende gevoelens voor elkaar van de Kapitein en Maria komen langzaam boven waarna de barones van Gasteren het veld ruimt. Maria en de kapitein vallen voor elkaar, trouwen en gaan op huwelijksreis gaan. Daarna volgen de gebeurtenissen elkaar in rap tempo op en eindigt het uiteindelijk met het vertrek van de familie uit het kasteel op weg naar een nieuwe vrijheid. The Sound of Music is een klassiek verhaal dat publiek en producenten blijft boeien gezien het feit van Albert Verlinde Entertainment de musical komend seizoen weer uit zal brengen met Anouk Maas in de hoofdrol.

Geertje Peeters speelde de rol van Maria en doet dat, na een aarzelend begin, vol vuur, sprankelend en open waardoor ze Maria op uitstekende wijze vertolkt. De rol van Maria is een zware rol maar met haar goede zang en veel inlevingsvermogen speelt Geertje Maria zoals Maria gespeeld moet worden, eigenzinnig, schuchter, liefdevol en charmant.

Kapitein von Trapp, de stuurse en door verdriet gekwelde vader, wordt in de juiste stijl neergezet door Ties Brunt die eigenlijk te jong is om deze rol te spelen. Zijn spel is echter zo goed dat je het leeftijdsverschil vergeet en hij zijn rol overtuigend neerzet. De kapitein smelt langzaam en wordt een echte zorgzame vader.

De rol van Max, huisvriend en profiteur, wordt op komische wijze gespeeld door Edwin van Enkhuijzen die naast een komische rol ook relativerend naar de kapitein probeert te zijn maar overal tussendoor lijkt te laveren. Ondanks de dreiging van Hitler weet Max toch uiteindelijk te kiezen voor de familie zonder dat hij zichtbaar voor de buitenwereld partij trekt.
Caroline Das speelt de rol van de barones die de kapitein slinks in wil palmen ten koste van alles en ook wil profiteren van het derde rijk en daar in mee wil gaan. Dit is tegen de wil van de kapitein.

De kinderen zijn een plaatje en vormen samen een mooie hechte groep die stuk voor stuk op een mooie komische, vertederende en ontroerende wijze worden gespeeld door Claire de Winter (Lisa), Kevin de Vries (Friedrich), Sophie de Adelhart Toorop (Johanna), Kirsten van Kralingen (Louisa), Julian ten Hoopen (Barend), Manon Hogerwaard (Brigitta) en Manou Jue Cardoso (Flora).
Gekleed in de mooie uniformen en uitstekend acterend en zingend zijn de kinderen één met de kapitein en Maria en is het een genoegen om naar hen te kijken en te luisteren.

Wessel Stuijvenberg speelt de rol van de postbode en vriend van Lisa, Thijs, die langzaam meegetrokken wordt in de denkbeelden van Hitler, net zoals veel mensen buiten de familie.

De nonnen in de vorm van Moeder Overste (Lucienne Voormeulen), zuster Dorothea (Thamara Toet), Zuster Sophia (Shyla Verburg), Zuster Margaretha (Nadja de Clou), trappen mooi en stemmig af in deze musical.

Paul van Wissen vertolkt een mooi uitgestreken rol van de butler, Lodewijk. De stijve maar uiteindelijk meelevende huishoudster, mevrouw Smit, wordt vertolkt door Yvonne Havik. Barones van Heeckeren en uitdagende Til Laafhutjes wordt vertolkt door Maaike van der Spruit. Emma van Waaij neemt de rol van het blozende kamermeisje voor haar rekening. Ilse Verschoor speelde de rol van Mevrouw Jansen. Bert Adam, met zijn 76 jaar de oudste in het gezelschap, speelde een wat sukkelende Baron van Heeckeren om daarna als Admiraal weer op te duiken. Tot slot was daar de doortrapte NSB'er Bart Stoekenbroek die zijn rol met overtuiging speelde en daar een komische noot aan toe wist te voegen.

Deze voorstelling is met recht een echte familievoorstelling die zonder meer het bekijken meer dan waard is. Gezien de uitverkochte voorstellingen die nog de komende week plaats zullen vinden is het enthousiasme groot en hadden er nog meer voorstelling gespeeld kunnen worden. De reacties van het publiek waren lovend en het liefst was men nog een keer gaan kijken.