You are here

Betaalbaar alternatief gewoon orkest

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/chappin/public_html/theaterorkest2015/includes/menu.inc).

Door MARTIJN RIP

ZOETERMEER - Op het podium van het Flora Theater in Delft speelt tijdens de voorstelling van Gemengd Koor Tanthof een klein orkest.
Het zijn de enthousiaste amateurs van de in september opgerichte Stichting theaterorkest.nl. Omdat het vrijwilligers zijn, kunnen koren en theatergezelschappen tegen geringe kosten een echt orkest inhuren.

"We zijn de enige in Nederland die een orkest op maat samenstellen," vertelt Emile Chappin (24) uit Zoetermeer. Hij is muzikaal leider van het gezelschap. "Meestal kun je kiezen tussen een heel orkest en geen orkest. Wij stellen voor elk optreden een andere groep muzikanten samen."

Inmiddels hebben al zo’n honderd musici in het theaterorkest gespeeld. "Ze zijn van alle leeftijden. Laatst speelde een meisje van 13 jaar naast een man van 75 jaar. Die verschillen maken het zo leuk."

Niet alleen de leeftijden lopen erg uiteen, ook de genres waarvoor de stichting een orkest samenstelt. Soms vormen ze een klein orkest. Zoals afgelopen weekeinde in het Delftse Flora theater, een oud zaaltje met afbladderende verf en krakende vloeren. "We hadden hier niet genoeg stroom, dus we moesten zuinigere lampen ophangen."

Acht man zit te repeteren op het podium in het theater, waar ook de verwarming het laat afweten. Chappin gaat onverstoorbaar door met zijn verhaal. "We zijn ook inzetbaar als bigband, strijkersgroep of als een groot orkest." De stichting richt zich daarbij vooral op amateurverenigingen die een normaal orkest niet kunnen betalen.

Hoewel de Stichting theaterorkest.nl pas sinds september bestaat, is Chappin al jaren bezig met dit project. "In 1999 ben ik met Timo Pronk begonnen. Twee maanden voor de voorstelling van Zpinazie werd ons gevraagd of we met een aantal muzikanten wilden invallen bij hun musical. Het was zo leuk, dat we er mee door zijn gegaan."

In de loop der jaren heeft Chappin een groot netwerk opgebouwd van muzikanten die hij kan oproepen. "We hebben veel muzikanten van het CKC (Centrum voor Kunst en Cultuur, red.) en muziekscholen. Het netwerk groeit vanzelf. Zelfs muzikanten uit Maastricht treden soms voor ons op."

Inmiddels vormt hij samen met Pronk (basgitaar) en Pieter Janssens (trombone) het bestuur van de stichting, die is gevestigd in Zoetermeer. Maar ook pianist Chappin ziet de muziek nog steeds als een hobby. Overdag is hij namelijk promovendus aan de TU Delft.

"Ook de muzikanten van het theaterorkest zijn, net als Chappin, allemaal vrijwilligers. Het is daarom lastig om iedereen bij elkaar te krijgen voor repetities. Maar inmiddels heb ik wel geleerd om repetitieschema's te maken. Het blijft moeilijk, maar dat maakt het gelijk ook weer leuk voor mij."

Vanaf dit jaar pakken ze het professioneler aan. "We willen een musicaltoer langs café's maken met topzangers uit Delft en Zoetermeer." Bovendien is Chappin van plan meerdere projecten tegelijk op te pakken. "In april staan we bijvoorbeeld met een voorstelling in de kleine zaal van het Stadstheater. Tegelijkertijd zijn we bezig met een musical van Zpinazie."

AD, 20 november 2007, zie http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/article1835926.ece